Wat is er niet leuker dan met Pasen je eigen gemaakte paasbrood en granola op tafel te zetten. Doordat je het zelf maakt bepaal je zelf hoeveel suiker je gebruikt en start je Pasen niet met een enorme berg suiker.
Denk je nu wat een werk zo’n paasbrood of granola ? Echt niet.
Kijk je mee ?
Paasbrood gevuld met spijs
Wat heb je nodig:
Spijs
Het beste is om de spijs een dag van te voren al klaar te maken en in de koelkast te laten.
- 100 gram dadels
- 100 gram amandelmeel
- rasp van een citroen, en een beetje sap (op gevoel)
Ontpit de dadels en snijd ze fijn. Rasp de schil van de citroen, voeg de amandelmeel toe en een beetje citroen sap.
Voor het gemak kun je de staafmixer er even in zetten, of je gebruikt een keuken machine als je die hebt. Maak er een mooi deeg van, kneed er een bol van, verpak in folie en leg in de koelkast.
Paasbrood
- 60 gram speltbloem
- 60 gram speltmeel
- 1 theelepel bakpoeder
- 2 eieren
- 2 rijpe bananen
- 75 ml yoghurt
- 1 theelepel kaneel
- 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
- 60 gram rozijnen
- 10 gedroogde abrikozen
- havervlokken of geschaafde amandelen voor garnering.
Het brood maak je als volgt:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Wel de krenten in lauw water. Meng ondertussen de bloem en het meel met het bakpoeder, de kokosbloesemsuiker en de kaneel door elkaar.
Doe de banaan, de eieren en de yoghurt in een blender/keukenmachine of gewoon met de mixer en laat flink draaien. Spatel het daarna door de droge ingrediënten. Als alles goed gemengd is, voeg je de gewelde rozijnen en de stukjes abrikozen toe.
Pak een cakeblik, leg onderop een stuk bakpapier en vet de randen in.
Giet de helft van het mengsel in de vorm en leg de amandelspijs er in het midden in( in heb de amandelspijs uitgerold tot een lange worst). Giet nu de rest van je beslag eroverheen. Als garnering kan je nog havervlokken of geschaafde amandelen toevoegen.
Zet het blik in het midden van de oven en bak het brood in ca. 45 min gaar.
Controleer met een prikker of het brood klaar is.
En Voila!
Chocolade granola
Wat heb je nodig:
- 100 gram grove havermout vlokken
- 50 gram fijne havermout vlokken
- 50 gram zonnebloempitten
- 75 gram ongezouten en ongebrande noten naar keuze
- 20 gram cacao
- 3 eetlepels ahornsiroop
- 2 eetlepels gesmolten kokosolie
- 1 halve theelepel kaneel
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 160 graden
Bekleed een bakplaat met bakpapier
Smelt de kokosolie
Voeg de havermout vlokken, de havermout, de zonnebloempitten, cacao, kaneel bij elkaar en roer goed door elkaar. Voeg de ahornsiroop en de kokosolie toe en zorg dat alles mooi aan elkaar plakt. Hak de noten fijn en voeg toe.
Verdeel het mengel met een lepel gelijkmatig over de bakplaat en zet in het midden van de oven. Hou de granola goed in de gaten, want het kan hard gaan.
In 10-15 min is de granola klaar, afhankelijk van je oven.
De granola kan je in een luchtdichte pot bewaren.
Het paasbrood met spijs als de granola is een dag van te voren goed te bereiden. Zo kun je met Pasen eerst heerlijk uitslapen, en je zelf en je gezin dan laten genieten van een heerlijk eerlijk ontbijt.
Serveer het Paasbrood met een beetje roomboter, kopje koffie of thee erbij en geniet!